ЗНАЧЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НМТ У КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ОСВІТИ - Одайник С. Ф. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
Стаття містить інформацію щодо важливості ефективного управління якістю освіти, адже воно сприяє забезпеченню учнів високоякісною освітою, яка відповідає їхнім потребам і готує їх до успіху в майбутньому. Зазначено, що зусилля щодо управління якістю освіти мають бути зосереджені на визначенні чітких цілей і завдань, моніторингу прогресу в досягненні цих цілей, визначенні напрямків для поліпшення та впровадження стратегій щодо вирішення будь-яких питань, що можуть виникати. Зроблено акцент на тому, що на підвищення ефективності управління якістю освіти мають вплив результати стандартизованих тестів, зокрема національного мультипредметного тесту, адже вони вказують на рівень знань учнів з різних предметів і можуть бути орієнтиром для подальшого навчання та розвитку. Визначено, що ефективне управління якістю освіти містить систематичну діяльність, що спрямована на поліпшення як освітнього процесу, так і його результатів, через проведення моніторингу, оцінювання, аналізу та вдосконалення. А підвищення ефективності управління якістю освіти є критично важливим для забезпечення відповідності освітніх результатів вимогам суспільства та окремих осіб. Окреслено шляхи, що сприяють підвищенню якості освіти, зокрема відповідність змісту освіти сучасним вимогам суспільства та ринку праці з урахуванням індивідуальних потреб учнів; активне впровадження інноваційних підходів, що сприяють розвитку критичного мислення, творчості та самостійності учнів; надання можливостей для професійного розвитку вчителів, що дасть змогу їм ефективно використовувати нові методи та технології навчання; забезпечення комфортних та безпечних умов навчання для розвитку учнів. Зроблено висновок, що національне мультипредметне тестування є важливим інструментом для оцінювання якості освіти та управління якістю освіти. Воно показує рівень знань випускників шкіл, які планують вступати до закладів вищої освіти. Результати тестування дають можливість виявити прогалини у знаннях та підготовці учнів, що спонукає до підвищення ефективності управління якістю освіти. <!–a=1–><!–a=1–>