ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ ЗАСОБАМИ ІНТЕГРАЦІЇ З МИСТЕЦТВОМ - Філончук З.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті досліджено проблему формування культурної компетентності учнів як одного з визначальних складників сучасної географічної освіти в умовах реалізації концепції «Нова українська школа». Актуальність розвідки зумовлена потребою подолання когнітивного розриву між засвоєнням суто фактологічних географічних даних та розумінням їхнього глибокого соціокультурного змісту. Автором теоретично обґрунтовано та практично апробовано методику міжпредметної інтеграції шкільної географії з образотворчим та музичним мистецтвом. Центральну увагу приділено авторському методичному прийому «Історія однієї картини», який трансформує художнє полотно з ілюстративного додатка на повноцінне джерело наукової інформації. У роботі представлено покроковий алгоритм аналізу творів живопису, що включає культурно-історичне сприйняття, географічну ідентифікацію об’єкта, природничий та соціально-економічний аналіз ландшафту. На прикладі шедевра Архипа Куїнджі «Місячна ніч на Дніпрі» продемонстровано можливості візуалізації гідрологічних особливостей та формування ментального образу рідного краю. Особливий акцент зроблено на патріотичному вихованні та формуванні громадянської ідентичності через аналіз картини Альбера Беттаньє «Урок географії» («Чорна пляма»). Автор проводить концептуальні паралелі між історичним досвідом Франції та сучасними випробуваннями України щодо збереження територіальної цілісності та вивчення географії тимчасово окупованих територій як невід’ємної частини національного простору. Додатково висвітлено потенціал аудіальної інтеграції через прийом «Аудіальний ландшафт регіону» на прикладі карти «музичних» штатів США, де музичні жанри (джаз, кантрі) аналізуються як наслідок взаємодії людини з конкретним географічним середовищем. У висновках підсумовано, що запропоновані інтегративні технології сприяють розвитку візуальної грамотності, критичного мислення та емоційного інтелекту учнів, перетворюючи географію на дієвий інструмент самоідентифікації особистості у глобальному культурному просторі та засіб виховання свідомого громадянина. <!–a=1–><!–a=1–>