ЦИФРОВІЗАЦІЯ ОСВІТИ: ГОТОВНІСТЬ ПЕДАГОГІВ ДОШКІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ ДО РОБОТИ З ЦИФРОВИМИ ІНСТРУМЕНТАМИ - Швед Г.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
Статтю присвячено висвітленню питання цифровізації системи освіти в Україні, зокрема дошкільної галузі. У статті розглянуто основні аспекти готовності педагогів дошкільної галузі до роботи з цифровими інструментами через виявлення рівня розвитку цифрових навичок у межах професійної діяльності, визначення основних чинників, що впливають на ефективність цифровізації в освітньому середовищі закладу дошкільної освіти. Увагу зосереджено на ключових компонентах цифрової компетентності педагогічного працівника – цифровій грамотності, здатності використовувати цифрові ресурси для розроблення та реалізації освітніх завдань, цифровій етиці, безпеці, критичному мисленні та вмінні адаптуватися до змін. У процесі дослідження було використано анкетування та метод експертного оцінювання, що дозволило зібрати дані про практичний досвід, мотивацію та потреби педагогів дошкільної галузі Херсонщини у сфері цифрових технологій. Установлено, що рівень цифрової готовності педагогів є нерівномірним і значною мірою залежить від доступу до якісного підвищення кваліфікації, матеріально-технічного забезпечення, а також інституційної підтримки. Наголошено на потребі системного підходу до цифровізації дошкільної освіти, що передбачає не лише модернізацію технічної бази, а й комплексну підтримку педагогів у процесі оволодіння цифровими технологіями в системі післядипломної освіти. Запропоновано практичні шляхи вдосконалення цифрової компетентності педагогів дошкільної галузі, зокрема через упровадження сучасних програм підвищення кваліфікації, участь у професійних спільнотах, використання цифрових платформ для самоосвіти, створення системи наставництва в закладі дошкільної освіти. Зроблено висновок, що успішна цифровізація дошкільної освіти можлива лише за умов цілісного підходу до формування цифрової компетентності педагогів як ключового чинника освітньої інновації. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>