ПЕРІОДИЗАЦІЯ РОЗВИТКУ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ТЕХНІЧНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ (40-ВІ РР. ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТ.) - Сотер М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
Статтю присвячено періодизації розвитку іншомовної підготовки здобувачів технічних закладів вищої освіти України (40-ві рр. ХХ – початок ХХІ ст.). Підкреслено, що складність проблеми періодизації історико-педагогічних явищ і процесів зумовлена тим, що їх становлення і розвиток реалізується в контексті значущих загальних суспільно-політичних, соціально-економічних та соціокультурних перетворень і трансформацій у суспільстві. На основі аналізу розвитку іншомовної підготовки здобувачів технічних закладів вищої освіти України (40-ві рр. ХХ – початок ХХІ ст.) з урахуванням результатів наукових досліджень учених та базуючись на нормативно-правовій базі вищої освіти та архівних матеріалах виокремленого проміжку часу представлено такі чотири періоди: І-й період – реконструкційно-відбудовчий (1940-1960), субперіоди: 1) 1940–1950; 2) 1951–1960. ІІ-й період – організаційно-установчий (1961–1990), субперіоди: 1) 1961–1968; 2) 1969-1990. ІІІ-й період – системно-оновлювальний (1991–2013), субперіоди: 1) 1991–2007; 2) 2008–2013. ІV-й період – конвергенційно-інтеграційний (2014–2024), субперіоди: 1) 2014–2016; 2) 2017–2024. Наголошено, що розвиток іншомовної підготовки здобувачів технічних закладів вищої освіти України в досліджуваний час реалізовувався під впливом низки чинників, серед яких – соціальні, економіко-політичні, організаційно-правові та історико-культурологічні. Подальші наукові дослідження можуть бути присвячені аналізу нормативно-правової бази іншомовної підготовки в технічних закладах вищої освіти України (40-ві рр. ХХ – початок ХХІ ст.). <!–a=1–><!–a=1–>