МЕТОДОЛОГІЯ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В ГАЛУЗІ ЗНАНЬ «А ОСВІТА»: КЛЮЧОВІ ОРІЄНТИРИ - Стинська В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз багаторівневої структури методології наукового дослідження в галузі знань «А Освіта», що включає філософський, загальнонауковий, конкретнонауковий і технологічний рівні. Визначено, що філософський рівень забезпечує світоглядне підґрунтя дослідження та базується на таких підходах, як антропологічний, гуманістичний, аксіологічний та етичний. Саме вони формують ціннісні орієнтири дослідника та визначають метафізичну й гносеологічну основу освітнього пізнання. Загальнонауковий рівень зумовлює логічність, системність і наукову доказовість дослідження, спираючись на системний, структурно-функційний, системно-діяльнісний, синергетичний, інформаційний, історико-педагогічний, культурологічний та ін. підходи. Конкретнонауковий рівень конкретизує галузеву специфіку педагогіки, реалізуючи особистісноорієнтований, компетентнісний, акмеологічний, контекстний, психологічний та ін. підходи відповідно до об’єкта та предмета дослідження. Технологічний рівень забезпечує прикладну реалізацію наукової ідеї через анкетування, експеримент, педагогічну діагностику, контент-аналіз та інші методи, формуючи інструментальну частину дослідження. Підкреслено потребу гармонійної взаємодії всіх рівнів як умови цілісності та валідності педагогічного дослідження. Зроблено висновок, що результати аналізу сприяють формуванню методологічної культури дослідника та розвитку наукового пізнання в галузі освіти. <!–a=1–><!–a=1–>