МЕТОДИ І ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ОСВІТИ У ЗВО УКРАЇНИ (90-ті роки ХХ – перша чверть ХХІ ст.) - Досин В. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено аналізу розвитку методів і організаційних форм професійної підготовки у сфері фармацевтичної освіти в Україні у період від 1990-х років до першої чверті ХХІ століття. У дослідженні розглядаються ключові тенденції, такі як посилення практичного спрямування освітнього процесу, упровадження інноваційних методів навчання, досліджуються сучасні освітні технології та методики, які застосовуються у фармацевтичних закладах вищої освіти України. Показано, що інноваційні педагогічні підходи значно розширюють навчальний процес завдяки впровадженню активних, аналітичних і комунікативних методів навчання, сприяючи розвитку здатності ухвалювати рішення в нестандартних ситуаціях та створювати індивідуальні навчальні програми, орієнтовані на розкриття творчого потенціалу студентів. Фармацевтична освіта схарактеризована як складна система, що вимагає тривалого навчання, поєднання теоретичних знань із практичними навичками, формування професійних поглядів і цінностей. Наголошено, що впровадження інноваційних технологій і методик навчання є ключовим чинником вдосконалення освітнього процесу, тоді як їх відсутність може стримувати розвиток навчальних програм. Установлено, що інтеграція новітніх технологій у традиційний освітній процес сприяє особистісному розвитку майбутніх фахівців, розвитку творчого та критичного мислення, здатності до імітаційного моделювання, аналізу навчальних завдань тощо. Описано сучасні методи викладання у фармацевтичних закладах, які перевірені на практиці та широко застосовуються для досягнення навчальних цілей у міжнародному контексті. Наголошено, що динамічний розвиток сучасного світу визначає потребу створення універсальних механізмів адаптації освітніх інновацій, які сприятимуть формуванню висококваліфікованих фахівців у галузі фармації. <!–a=1–><!–a=1–>