ПОЗАШКІЛЬНА ФІЗКУЛЬТУРНА РОБОТА З ПІДЛІТКАМИ У ПОВОЄННІ РОКИ (1946-1948 рр.) - Кузьменко В. В.; Болотникова Т. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті здійснено порівняльний аналіз нормативно-правових документів, які сприяли відновленню освіти, позашкільної фізкультурної освіти підлітків, зокрема після воєнних дій на території УРСР у період від 1946 по 1948 роки. Виявлено, що основними нормативно-правовими документами, які визначали хід відновлення системи позашкільної освіти, фізкультурної зокрема, у період від 1946 по 1948 роки були постанови ЦК КП(б)У, накази Міністерства освіти УРСР, Комітету фізкультури і спорту при Раді Міністрів, а також директиви та розпорядження інших відомств. У роботі розкрито проблеми, з якими зіткнулася система позашкільної освіти в повоєнні роки: гостра нестача кваліфікованих кадрів, проблема матеріально-технічного забезпечення та спортивного обладнання, неукомплектованість спортивних груп та фізкультурних гуртків учнями, низький рівень спортивного відбору, неналежний контроль за діяльністю спортивних шкіл, недостатня популяризація деяких видів спорту. Авторами представлено дані про мережу позашкільних закладів Міністерства освіти УРСР – спортивних шкіл – на 1947 рік, висвітлено план розвитку мережі дитячих майданчиків для ігор, спортмістечок на Україні в досліджуваний період, а також проаналізований зміст постанов «Про заходи до поліпшення позашкільної роботи з дітьми», «Про стан фізкультурної та спортивно-масової роботи в Українській РСР», «Про поліпшення роботи піонерської організації». Акцентовано, що серед перспективних напрямків подальших досліджень особливу увагу слід приділити аналізу відновлення шкільної фізкультурної освіти серед дітей підліткового віку в повоєнний час, а також ретроспективному огляду форм, засобів і методів фізкультурної освіти підлітків у період від ХХ століття до початку ХХІ століття, який сприятиме вдосконаленню педагогічної освіти загалом, фізкультурної освіти молоді зокрема. <!–a=1–><!–a=1–>