ІННОВАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У СФЕРІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Шоробура І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розкрито особливості інноваційного менеджменту у сфері вищої освіти, його основну мету, напрямки та характеристики. Так, напрямки розвитку вищої освіти висвітлено в контексті Стратегії розвитку вищої освіти в Україні. У Стратегії акцентовано на досягненні цілей сталого розвитку України на період до 2030 року, де пріоритетними напрямками та завданнями є цифрова трансформація, яка передбачає пришвидшення розвитку важливих цифрових освітніх екосистем і розвитку цифрового потенціалу, що потребує підготовки компетентних фахівців, які володіють цифровими компетенціями, та високоякісного наукового й освітнього середовища і безпечних платформ. Звернено увагу на цифровізацію суспільства, зокрема щодо використання штучного інтелекту, що неминуче призведе до його впливу на здатність людини здобувати нові знання, аналізувати їх та застосовувати. Відзначено, що всі освітні стандарти мають практико орієнтовану спрямованість. Акцентовано на актуальності дуальної освіти як способу навчання, який уможливлює поєднання навчання в закладах освіти з навчанням на робочих місцях в установах та організаціях, поглиблення навичок і практичних умінь, отримання певної кваліфікації. Важливою умовою дуального навчання є працевлаштування за спеціальністю. Визначено потребу мережевої освіти, яка визначає спосіб організації навчання її здобувачів, завдяки якому оволодіння знаннями буде відбуватися через участь різних суб’єктів освітньої діяльності, які можуть узаємодіяти між собою. Значну увагу приділено інноваційному менеджменту у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії, зокрема інноваційному освітньому процесу, цифровим платформам, міжнародній академічній мобільності. Студенти закладу мають можливість і вже відвідали чимало різних закордонних закладів освіти. Така співпраця сприяє міжнародній інтеграції, а також забезпечує додаткові можливості оволодіння окремими компетенціями. <!–a=1–><!–a=1–>