ПРОБЛЕМАТИКА ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КУРСАНТІВ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - Бачинська Н.Я.; Гаркуша В.К. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті досліджено питання професійної компетентності майбутніх фахівців У статті розглянуто основні поняття іншомовної комунікативної компетентності майбутніх офіцерів та особливості її формування під час воєнного стану. Проведено аналіз наукових доробок, присвячених формуванню іншомовної комунікативної компетентності, визначено основні проблеми, що виникають під час оволодіння іноземною мовою та запропоновано шляхи їхнього подолання. Основними труднощами у формуванні іншомовної комунікативної компетентності у курсантів визначено: нестача кваліфікованих викладачів, відсутність особистої мотивації у здобувачів вищої освіти та нерозуміння кінцевої цілі у вивченні іноземної мови та підвищення ефективності іншомовної комунікації. Також враховано вплив повномасштабної війни, котра не дає змогу систематично та з логічною послідовністю проводити заняття з курсантами, що зі свого боку має негативний вплив на процес формування іншомовної комунікативної компетентності. Визначено шляхи вирішення проблем формування іншомовної комунікативної компетентності у курсантів, такі як: індивідуалізація навчання, мотивація та пояснення, зокрема на власному прикладі, важливості вивчення іноземної мови, інтеграція іноземної мови та профільних військових дисциплін. Підкреслено важливість застосування сучасних інтерактивних методів навчання. Штучний інтелект та ресурси у соціальних мережах, що мають навчальні та військово-професійні матеріали, можуть бути використані під час проведення занять зі здобувачами вищої освіти. Такі підходи до проведення занять можуть підвищувати мотивацію до вивчення іноземної мови у курсантів, дати можливість більш якісно опановувати військову техніку західного зразку, вивчати технічну документацію та керівні документи іноземною мовою. Зроблено висновок, що з моменту початку повномасштабного вторгнення російської федерації важливість у володінні іноземною мовою офіцерським складом Сил оборони України, потреба у формуванні іншомовної комунікативної компетентності у військових фахівців суттєво збільшились. З моменту введення воєнного стану виникла потреба в оптимізації організації освітнього процесу з огляду на умови особливого періоду. Акцентовано важливість володіння іноземною мовою військовослужбовцями, значну роль міжкультурної та іншомовної комунікації у професійній діяльності офіцерів, потребу у формуванні іншомовної комунікативної компетентності, яку можна вважати однією із найбільш важливих особистісних якостей сучасного військового фахівця насамперед в умовах набуття Збройними Силами України взаємосумісності зі збройними силами країн-партнерів, зокрема зі складу Північноатлантичного альянсу. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>