СТАН ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ КОМП’ЮТЕРНОГО ПРОФІЛЮ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Потапчук О. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті проаналізовано стан готовності майбутніх фахівців комп’ютерного профілю до застосування цифрових технологій, висвітлено основні результати констатувального етапу педагогічного експерименту. Для досягнення поставленої мети визначено низку завдань констатувального етапу педагогічного експерименту. Проведення констатувального етапу експерименту здійснено з метою виявлення рівнів сформованості потребнісно-мотиваційного, когнітивно-змістового, діяльнісно-технологічного та рефлексивного компонентів готовності майбутніх фахівців комп’ютерного профілю до застосування цифрових технологій. Для визначення рівнів сформованості зазначених компонентів реалізовано адаптовані методики: для визначення рівня сформованості потребнісно-мотиваційного компоненту здійснено анкетування, когнітивно-змістового – комп’ютерне тестування щодо можливостей сучасних цифрових технологій, діяльнісно-технологічного – практичні завдання, рефлексивного – нестандартні професійні ситуації. Аналіз результатів констатувального етапу педагогічного експерименту свідчить, що 68,6% опитаних студентів перебувають на репродуктивному та інтегративному рівнях. За результатами експерименту встановлено, що чинна система підготовки майбутніх фахівців комп’ютерного профілю не забезпечує вимог цифровізації освіти і зв’язок теоретичних знань студентів з їх професійними обов’язками. Звідси випливає завдання модернізації підходів, принципів, методів і засобів підготовки зазначених фахівців на рівні розвитку сучасних ЦТ, а також формування нового змісту їх підготовки. Отримані результати актуалізують доцільність розроблення нової системи підготовки майбутніх фахівців комп’ютерного профілю до застосування ЦТ у професійній діяльності з урахуванням сучасних тенденцій модернізації освітньої галузі.