ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕДИЧНОГО ПРОФІЛЮ - Жорова І. Я.; Маруш І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розглянуто актуальне питання фахової підготовки майбутніх фахівців медичної галузі в сучасних умовах військового стану. Авторами розглянуто поняття організаційно-педагогічних аспектів підготовки майбутніх фахівців медичного профілю та визначено їх як систему чинників, за сукупності яких може відбуватися формування певного педагогічного явища, реалізуватися поставлена мета і завдання, формуватися фахові компетентності та будуть досягнуті практичні результати навчання. У статті підкреслено значення якісної професійної підготовки медичних фахівців, акцентовано увагу на комунікації між викладачем і здобувачами, продуктивній діяльності між усіма учасниками освітнього процесу. Автори розглядають поняття професійної компетентності майбутніх медиків та визначають її як сукупність знань і професійних навичок, які сприяють готовності здійснювати професійну діяльність, розвивають творчий та індивідуальний підхід до фахової діяльності й формують здатність до рефлексії особистості. У статті досліджено компоненти професійної компетентності, означено роль кожного з них у формуванні готовності до здійснення професійної діяльності. Авторами виокремлено організаційно-педагогічні аспекти формування професійної компетентності майбутніх фахівців медичного профілю – забезпечення мотивації до навчання та здійснення професійної діяльності; організація освітнього процесу відповідно до сучасних стандартів із визначеними фаховими компетентностями та практичними результатами навчання; методичне забезпечення освітніх компонентів із професійною спрямованістю та творчим підходом до вирішення ситуативних завдань. Авторами визначено перспективи подальших наукових досліджень, які полягають у визначенні методів, форм і засобів навчання, які найдоцільніше застосувати для реалізації організаційно-педагогічних умов формування професійної компетентності майбутніх фахівців медичного профілю.