ТЕХНОЛОГІЯ ПРОБЛЕМНОГО НАВЧАННЯ В СИСТЕМІ КОМПЕТЕНТНІСНОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТИ - Шуляр В. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті висвітлено авторський погляд щодо проблемного навчання літератури. Технологію проблемного навчання літератури вибудувано на компетентнісній основі. Надано низку понять, що відповідають технології проблемного навчання. Їх набір складає таку систему: «проблемне навчання в системі літературної освіти школярів», «проблемна ситуація під час літературного заняття», «літературна проблема», «типи літературних проблем», «види літературних проблем», «проблемні літературні ситуації: види, шляхи, етапи конструювання». Виокремлено базове поняття «проблемна ситуація». Укладено понятійний апарат. Розкрито сутність проблемного навчання в системі літературної освіти школярів. Визначено особливості проблемної ситуації під час літературного заняття. Уперше запропоновано типологічну класифікацію літературних проблем. Вона містить три типи: основну, додаткову й допоміжну літературні проблеми. Проблемні літературні ситуації поділено на види. До них увійшли: ситуація-проблема, ситуація-ускладнення, ситуація-діалог. Визначено етапи створення проблемних літературних ситуацій. Їх три: 1) формулювання проблеми; 2) вирішення проблеми; 3) аналіз напрацьованого. Подано проблемні компетентнісні вправи до інтегрованого курсу «Література (українська та зарубіжна)». Розроблено як приклад фрагмент інтегрованого літературного заняття за технологією проблемного навчання. Закцентовано на тому, як формулювати тему літературного заняття. Таке формулювання має відповідати проблемності й компетентнісній стратегії навчання. Розставлено акценти на ціннісному компонентові літературного заняття. Запропоновано набір складників до літературної компетентності учнів-читачів. Означена проблема є перспективною. Наступними можуть стати проблемні літературні ситуації для учнів-читачів 8 класу. Об’єктом розроблення будуть літературні теми з предметів «Українська література», «Зарубіжна література».