РОЛЬ ФІЗКУЛЬТУРНОГО КОМПЛЕКСУ «ГОТОВИЙ ДО ПРАЦІ ТА ОБОРОНИ» У ФІЗИЧНІЙ ПІДГОТОВЦІ ШКОЛЯРІВ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ (1930-1991 рр.) - Болотникова Т. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті здійснено ретроспективний аналіз зародження та розвитку комплексу ГПО («Готовий до праці та оборони») та БГПО («Будь готовий до праці та оборони»), розглядаються причини, що сприяли створенню фізкультурного комплексу, визначаються цілі та завдання ГПО, спрямовані на фізичну підготовку та фізичний розвиток школярів підліткового віку. Фізкультурний комплекс ГПО / БГПО – це спеціальна програма фізичної підготовки та фізкультурної освіти, яка була спрямована на фізичне виховання різних вікових груп, на розвиток масового спорту та оздоровлення народу загалом, передбачала виконання державних вимог комплексу за рахунок забезпечення систематичних занять за віковими програмами фізичного виховання. У роботі розкриваються основні етапи формування структури комплексу ГПО, та визначаються етапи його подальшого розвитку й удосконалення. Аналізуються основні причини, що сприяли зміні змісту у всесоюзному фізкультурному комплексі, його структурних елементів, а також нормативні вимоги до дітей шкільного віку. Викладено матеріал, який сприяє розумінню ролі фізкультурного комплексу ГПО у формуванні усвідомленої потреби в регулярному занятті фізкультурою та спортом дітей шкільного віку, а також розкриває умови, що сприяли збільшенню учасників руху ГПО та БГПО. Наводяться основні форми розвитку масової фізичної культури та спорту. Автором підсумовано роль комплексу в історії розвитку фізичної культури та спорту в СРСР у 1931–1991 роках, проаналізовано причини, через які знизилася популярність всесоюзного фізкультурного комплексу ГПО, а також можливості його відродження в Україні через призму сьогоднішніх реалій життя, проблем і перспектив. Серед перспективних напрямків подальших досліджень особливу увагу слід приділити питанню сучасних методів формування усвідомленої потреби систематичних занять фізкультурою серед дітей шкільного віку.