Розвиток післядипломної освіти вчителів філологічних дисциплін Півдня України в 1984-2014 рр. - Чух Г. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті на матеріалі нормативних галузевих документів і практичних результатів діяльності інститутів удосконалення вчителів розкрито особливості функціювання закладів, що здійснювали підвищення кваліфікації педагогів Півдня України в 1984-2014 рр. – національноспрямований період розвитку означеної галузі освіти. Проаналізовано вплив освітньої реформи 1984 року на діяльність відповідних закладів підвищення кваліфікації вчителів філологічних дисциплін Півдня України; схарактеризовано основні напрями професійного зростання педагогів, що відбувалося у зв’язку з тодішніми нововведеннями. Стаття містить аналіз чинників розвитку післядипломної освіти вчителів філологічних дисциплін Півдня України в постреформаційний період. Дослідження дало можливість визначити позитивні і негативні тенденції функціювання закладів підвищення кваліфікації вчителів філологічних дисциплін в досліджуваний період. Такий історико-педагогічний пошук є актуальним для вивчення можливості екстраполяції досвіду післядипломної освіти вчителів філологічних дисциплін Півдня України в сучасний освітній простір. Зроблено висновок, що система підвищення кваліфікації як одна з підсистем післядипломної педагогічної освіти досліджуваного періоду характеризується частими спробами реформування всієї освітньої галузі й мовно-літературної освіти зокрема та переорієнтацією й перепідготовкою вчителів відповідно до вимог часу. У контексті суспільних змін шкільна мовно-літературна освіта мала безпосередню проєкцію на діяльність закладів післядипломної педагогічної освіти вчителів філологічних дисциплін південних областей України, які визначали метою своєї діяльності створення сприятливих умов для забезпечення освітніх потреб професійного вдосконалення педагогів, у тому числі й підвищення рівня кваліфікації вчителів.