МЕДІАОСВІТА В УКРАЇНІ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Слюсаренко Н. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті доведено актуальність медіаосвіти для сучасної України. Наголошено, що в цьому напрямку після 2008 року, коли Європарламент ухвалив резолюцію щодо потреби введення обов’язкової медіаосвіти, у сфері освіти започатковано відповідну діяльність. Акцентовано, що постановою Президії Національної академії педагогічних наук України 2010 року схвалено «Концепцію впровадження медіаосвіти в Україні», а 2016 року – нову її редакцію. Окреслено й етапи реалізації Концепції. Обидві редакції Концепції мають однакову структуру (базові терміни, мета, завдання медіаосвіти тощо), але 2016 року текст уточнено, оновлено та доповнено з урахуванням тогочасних реалій. Метою Концепції, зокрема, визначено сприяння розбудові системи медіаосвіти задля такої підготовки дітей і молоді до взаємодії з медіа, яка буде досить безпечною та ефективною. Відзначено, що станом на сьогодні зроблено чимало. Науковцями та педагогами-практиками написано дисертаційні дослідження, монографії, навчальні та навчально-методичні посібники, наукові статті з дотичної проблематики для різних вікових груп здобувачів освіти та широкого кола тих, хто цікавиться питаннями медіаосвіти. Наведено та схарактеризовано деякі приклади таких праць. Показано особливу роль і неабиякий внесок Академії української преси у вирішення проблем медіаосвіти в Україні. Представлено деякі напрямки роботи цієї Академії та отримані результати. Зроблено висновки, що медіаосвіта в нашій країні наразі швидко розвивається, має чітко визначені в «Концепції впровадження медіаосвіти в Україні» орієнтири та перспективи, поступово переходить на більш високий рівень та охоплює все більше вікових груп і різних верств населення. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок щодо визначення та обґрунтування найбільш ефективних форм і методів медіаосвіти, передусім дітей та молоді.