ПІЛОТАЖНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ МОТИВАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ МАЙБУТНЬОГО ОФІЦЕРА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Іванченко Є. А.; Білоножко Н. Й.; Верламов О. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті здійснено теоретичний аналіз поняття «емоційний інтелект», зокрема його мотиваційного компонента. Розглянуто різні теоретичні підходи до вивчення емоційного інтелекту та його складових українськими та зарубіжними науковцями. Увагу авторів сконцентровано на проблемі мотиваційного компонента емоційного інтелекту майбутнього офіцера Збройних Сил України, яка не достатньо досліджена як із теоретичного, так і з емпіричного боків. Також акцентовано на потребі вивчення впливу емоційного інтелекту на особистість військовослужбовця в сучасному суспільстві, адже, з одного боку, емоційний інтелект дозволяє розуміти та контролювати власні емоції, виявляти емпатію та вибирати адекватну стратегію поведінки, а з іншого – емоційний інтелект як прояв професійнозначущих якостей продукує мотивацію до виконання службових обов’язків. Авторами представлено результати пілотажного дослідження мотиваційної складової емоційного інтелекту майбутнього офіцера Збройних Сил України, спрямованого на виявлення ієрархії цінностей майбутніх офіцерів Збройних Сил України, з’ясування їхньої мотивації на успіх або уникнення невдач та виявлення джерел мотивації. Водночас метою було уточнення компонентів мотиваційної складової емоційного інтелекту майбутнього офіцера Збройних Сил України та напрямків формування зазначеної якості через вплив на мотиваційну сферу військовослужбовця. Презентовані результати засвідчили потребу коригування ієрархії цінностей досліджуваної групи, перенесення акцентів щодо мотивації на досягнення успіху та запобігання невдач, коректування джерел мотивації, та дозволили уточнити напрямки формування мотиваційного компонента емоційного інтелекту майбутнього офіцера Збройних Сил України. Подальші розвідки автори вбачають у побудові моделі формування емоційного інтелекту майбутнього офіцера Збройних Сил України у вищих військових навчальних закладах.