ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ІСТОРИЧНОГО ДОСВІДУ ВИХОВАННЯ МОЛОДІ В ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ УЧИЛИЩАХ УКРАЇНИ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ - Слюсаренко Н. В.; Пислар А.Б. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано здобутки виховання молоді в закладах професійно-технічної освіти (ПТО) 1958–1991 рр. ХХ століття та виокремлено позитивний ретроспективний досвід для сьогодення, який варто впроваджувати. Акцентовано, що сьогодні виховання, як і завжди раніше, є провідною суспільною функцією. Визначено, що виховний процес у закладах професійної (професійно-технічної) освіти має стати міцним фундаментом реалізації національних і культурних потреб особистості. Наголошено, що разом із потребою вдосконалення системи виховання молоді у професійно-технічних училищах відповідно до міжнародних стандартів і вимог важливим є також збереження власної національноідентичної моделі розвитку виховної системи закладів професійно-технічної освіти. Результати ретроспективного аналізу виховання учнівської молоді в закладах професійно-технічної освіти України у 1958–1991 рр. дозволили визначити напрямки екстраполяції історико-педагогічного досвіду в сучасну практику професійної (професійно-технічної освіти). Зокрема, в умовах викликів сьогодення, зумовлених ворожою російською агресією та відстоюванням територіальної цілісності й незалежності України, освітнім реформуванням, інтеграцією у світовий освітній простір, збереженням національної автентичності, варто зосередити увагу на розробленні та упровадженні таких стратегічних напрямків, як посилення національно-патріотичної складової виховання (як на навчальних заняттях, так і в позакласній діяльності), формування української ідентичності; розвиток волонтерства серед молоді, підтримка учнівських об’єднань у сфері виховання; популяризація наукових знань серед учнів, розвиток інженерного мислення та культури (STEM); забезпечення партнерської взаємодії закладу й батьків (опікунів); розширення виховних можливостей інформаційних ресурсів та ін. Вище окреслені напрямки обґрунтовано на основі тенденцій розвитку виховної діяльності у 1958 – 1991 рр. і в умовах сьогодення.