АНАЛІТИЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ФАХІВЦЯ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - Маруш І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті розглянуто поняття аналітичної компетентності фахівців медичної галузі в аспекті педагогічної проблеми, проаналізовано поняття «компетентність» як основу компетентнісного підходу для фахової підготовки майбутніх спеціалістів; розглянуто зміст поняття «аналітичний» в історичному аспекті. Автором представлено результати вітчизняних та зарубіжних наукових розвідок тлумачення терміна «аналітична компетентність», складників аналітичної компетентності, що необхідні для здійснення фахової підготовки здобувачів освіти в різних галузях. Стандарт підготовки фахівців галузі 222 Медицина включає інтегральну, загальні та фахові компетентності, що передбачає готовність до виявлення, формулювання й вирішення проблеми, зумовлює актуальність формування аналітичної компетентності в майбутніх фахівців медичної галузі. На основі аналізу наукових досліджень уточнено, що аналітична компетентність – це сформоване вміння критичного ставлення до інформації, уміння її аналізувати, структурувати, осмислювати та застосовувати у практичній діяльності, користуватися сучасними інформаційними технологіями для пошуку актуальних даних для забезпечення ефективної комунікації майбутніх лікарів між собою та іншими учасниками лікувального процесу. Аналітична компетентність майбутнього лікаря сформована мотиваційним, рефлексивним, когнітивним, комунікативним, суб’єктним, аналітично-прогностичним та об’єктивно-дослідницьким компонентами, які дозволяють підготувати фахівця, який здатен вільно орієнтуватися в сучасному інформаційному просторі, здійснювати діагностичний пошук, обґрунтовувати і призначати необхідні діагностичні та лікувальні процедури. Такі складники допомагають сформувати основи клінічного мислення, раціонально діяти відповідно до галузевих стандартів лікування та профілактики найпоширеніших захворювань.