УПРАВЛІНСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РАЦІОНАЛІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ОЦІНЮВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ - Бабко Т. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Статтю присвячено розв’язанню проблеми пошуку найефективніших шляхів реалізації нових підходів до оцінювання навчальних досягнень учнів. Відповідно до сучасних державних вимог та Концепції нової української школи виокремлено методологічні принципи визначення результатів освітньої діяльності здобувачів освіти, на які має бути зорієнтована внутрішньошкільна система оцінювання. Представлено результати опитування педагогів пілотних закладів освіти Запорізької області, що дозволило виявити аспекти для корегування й удосконалення в системі оцінювальної діяльності. Уточнено сутність поняття «раціоналізація» як одного з напрямків оптимізації освітнього процесу в новій українській школі. Названо базові принципи та визначено показники результативності застосування практик раціоналізації щодо оцінювальної діяльності навчальних досягнень учнів. Докладно описано практики раціоналізації системи оцінювальної діяльності, які можуть використовуватися представниками управлінських команд у їхніх закладах освіти. Це зокрема розроблення управлінською командою річного плану оцінювальної діяльності; зміна підходів до підсумкового семестрового оцінювання наскрізних умінь; запровадження автоматизації процесу критерійного оцінювання навчальних досягнень учнів під час дистанційного та змішаного навчання; умови заощадження ресурсів (час, фізична сила, енергія) під час ведення вчителем щоденника спостережень. Зміст статті доводить, що цілеспрямована управлінська діяльність із забезпечення раціоналізації системи оцінювальної діяльності в новій українській школі сприятиме підвищенню якості всіх освітніх ланок, дозволить оптимізувати роботу педагогічного колективу в цьому напрямку, систематизує процес забезпечення права кожного учня на справедливе, неупереджене, об’єктивне й доброчесне оцінювання його навчальних досягнень.