МОДЕЛЮВАННЯ ІНШОМОВНОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ - Данилюк С. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті зроблено спробу моделювання процесу іншомовного спілкування, що відбувається в умовах штучного освітнього середовища, коли той, хто навчається, дистанційований від природного середовища мови, що вивчається, і носіїв цієї мови та культури. У процесі проведеного дослідження виокремлено основні причини, що негативно впливають на процес розвитку інформаційної компетентності студентів. До них належать: нездатність концентруватися, відсутність готовності до тривалих інтенсивних навчальних навантажень, мозаїчне фрагментарне сприйняття; небажання запам’ятовувати («не бачать у цьому сенсу») й осмислювати знання, тому відбувається спрощене сприйняття інформації, коли бачать лише те, що лежить на поверхні, і, як наслідок, схильні до простих рішень; недостатньо розвинене критичне мислення, тобто невміння аналізувати, робити логічні послідовності, виявляти причинно-наслідкові зв’язки, співвідносити нові та старі поняття. Водночас виявлено такі причини появи нових якостей сучасних студентів: різноманіття та швидкість надходження інформації, її доступність (будь-яку інформацію можна знайти в Інтернеті, не докладаючи значних зусиль; студенти все більше ставлять під сумнів ті завдання, які дає викладач, без пояснення мети та результату виконання, особливо якщо не бачать їхнього зв’язку з реальним світом. Наголошується на тому, що оновлення змісту іншомовного освітнього простору закладу вищої освіти нині зумовлює перехід від традиційного вивчення мови до змішаного навчання (англ. blended learning). Змішане навчання розглядається як поєднання традиційних форм аудиторного навчання з елементами електронного навчання, у якому використовуються спеціальні інформаційні технології, такі як комп’ютерна графіка, аудіо та відео, інтерактивні елементи тощо. До кола принципів змішаного навчання входить підтримка (scaffolding): у межах віддаленого навчання студент завжди може поставити запитання викладачеві та оперативно отримати відповідь, не чекаючи наступного очного заняття. Більше того, інноваційна модель заняття «перевернутий клас» (flipped class) у навчанні переміщує знання в особистий простір студента, що є зручним та ефективним, прийнятним для цифрового освітнього простору.