РЕСУРСИ ДІАГНОСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ОПТИМІЗАЦІЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ УЧНІВ У КОНТЕКСТІ КОНЦЕПЦІЇ «НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА» - Кондрашова Л. В.; Федоринова Н. Є.; Стрибайло І. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті розглядаються ресурсні можливості діагностичної діяльності вчителя фізичної культури в оптимізації фізичної підготовки учнів у контексті Концепції «Нова українська школа»; конкретизується сутність, мета, завдання, діагностичні функції, зміст і засоби реалізації її в системі здоров’язбережного навчання в практиці сучасної загальноосвітньої школи; розкривається специфіка діагностичних процедур діяльності вчителя фізичної культури та його діагностичних дій як важливого резерву реалізації нової стратегії української школи в укріпленні здоров’я учнів засобами фізичної підготовки в системі загальної середньої освіти. З’ясовано сутність низки пов’язаних із цим понять – «фізична підготовка» «діагностика», «діагностична діяльність». Схарактеризовано інформаційну, вимірювальну, контрольно-регулятивну, розвивальну, стимулювальну, комунікативну, конструктивну, прогностичну функції діагностичної діяльності вчителя фізичної культури. Виокремлено етапи, методи й умови реалізації діагностичної діяльності в системі здоров’язбережного навчання. Проаналізовано сучасні вимоги до досліджуваного явища з урахуванням системного, особистісно-діяльнісного, компетентнісного та технологічного підходів до організації фізичної підготовки учнів. Запропоновано використання ресурсних можливостей діагностичної діяльності вчителя фізичної культури як важливого інструменту фізичного розвитку учнів у системі їхньої фізичної підготовки. Акцентовано, на потребі подальшого розроблення теоретичних і технологічних основ самодіагностування, упровадження особистісно орієнтованих технологій діагностичної діяльності, орієнтації на здоров’язбережні основи фізичної підготовки учнів.