ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІАЛЬНИЙ АПАРАТ ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДАМИ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Касаткін О. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті актуалізується понятійно-категоріальний апарат, яким послуговуються при описі розвитку управління закладами загальної середньої освіти, що потребує уточнення та конкретизації об’єкта та предмета дослідження механізму управління закладами загальної середньої освіти. Акцентовано увагу на таких поняттях, термінах і категоріях у галузі педагогічного менеджменту, як «розвиток», «управління», «менеджмент», «заклад освіти», «школа». Визначено, що у вітчизняній та зарубіжній науці існує широке коло визначень понять педагогічного менеджменту та управлінської діяльності закладу освіти. Поняття «управління» та «менеджмент» є досить усталеними та розробленими, а «управління закладом загальної середньої освіти» потребує конкретизації та деталізації з урахуванням ознак та характеристик компонентів терміну, «педагогічний менеджмент» ототожнюється з «освітнім менеджментом», «заклад загальної середньої освіти» має досить чітке визначення. Проте трактування вчених – авторів визначень вищенаведених понять відрізняються. Наголошено, що поняття «управління» має загальне значення, «менеджмент», своєю чергою, наголошує саме на ефективності управління, шляхом діяльності суб’єкта управління – менеджера з відповідною спеціальною освітою. Вищезазначені терміни також вживаються як для позначення практики діяльності, так і для позначення дисциплін, що вивчають ці практики. Щодо понять «управління» та «керівництво», то тут прослідковується різниця в суб’єктно-об’єктних відношеннях, а саме: управління – вид діяльності, який спрямований на систему, процес (удосконалення, розвиток, зміну тощо), а керівництво спрямоване на колективи, людей. Проаналізувавши понятійно-категоріальний апарат дослідження, автор визначає управління закладом загальної середньої освіти як взаємодію суб’єкта управління, тобто керівника закладу (освітнього менеджера) з іншими учасниками освітнього процесу та громадськістю, спрямована на координацію й спрямування зусиль, упорядкування освітньої системи та переведення її на вищий якісний рівень.