СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ» - Задорожня О. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано генезис основних наукових понять, які з’явилися в освітній галузі внаслідок її інформатизації. Розглянуто різні визначення наступних дефініцій: «інформація», «технологія», «інформаційні технології», «інформаційно-комунікаційні технології». З’ясовано, що термін «інформаційні технології» в сучасному розумінні вперше з’явився в статті Гарольда Дж. Лівітта та Томаса Л. Віслера у 1958 році, опублікованій у Гарвардському бізнес-огляді (Harvard Business Review). Було виокремлено шість періодів розвитку інформаційних технологій, які розглядаються крізь призму інструментів, за сприянням яких відбувається переробка інформації (інструментарій технології), а саме: 1) ручна технологія (домеханічна) (до другої половини XIX ст.); 2) механічна технологія (з кінця XIX ст.); 3) електрична технологія (40-60-і рр. XX ст.); 4) електронна технологія (з початку 70-х рр. XX ст.); 5) комп’ютерна («новітня») технологія (з середини 80-х рр. XX ст.); 6) мережева технологія. Досліджено, що поняття «інформаційно-комунікаційні технології» є розширеним терміном щодо інформаційних технологій, складовими якого виступають апаратні засоби (персональні комп’ютери, сервери тощо) та програмне забезпечення (операційні системи, мережеві протоколи, пошукові та експертні системи тощо). У сучасному світі інформаційно-комунікаційні технології – виступають глобальним інструментом для надання ефективних послуг в освітній системі, а також є одним із найважливіших чинників, що впливає на формування людства ХХІ століття. Констатовано, що інформаційно-комунікаційні технології можна розуміти як такі, що за допомогою комп’ютерів (чи інших гаджетів), комп’ютерних мереж та засобів зв’язку забезпечують пошук, отримання, збереження, відтворення, опрацювання, систематизацію, передачу, обробку та застосування певної інформації про об’єкт, який перебуває в фокусі того чи іншого дослідження.