ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ШКОЛЯРІВ У ДОРОБКАХ ВІТЧИЗНЯНИХ УЧЕНИХ - Болотникова Т. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано наукові доробки І. Сєченова, В. Бехтерєва, І. Павлова, П. Лесгафта щодо фізіологічних основ фізичної підготовки школярів в яких зазначено, що основною умовою життя людини є її взаємодія з навколишнім середовищем. Провідну роль у цій взаємодії відіграє локомоторна діяльність, оскільки локомоцією людина захищає своє життя, знаходить їжу, створює відповідне житло, тобто забезпечує своє існування. За допомогою рухової активності людина виконує фізичну роботу, спілкується з іншими (розмовляє, пише). Іншими словами, рух, організований певним чином, є сенсом життя. Сьогодні загальновідомо, що всі рухи людини є зовнішніми рухами в просторі і є фізіологічними рефлексами. Тому науковою основою фізичних вправ людини є не тільки механіка й анатомія, а й фізіологія. Роботи видатних фізіологів відіграли виключно важливу роль у формуванні теоретичного підґрунтя фізичної підготовки підростаючого покоління, оскільки визначали не лише її основи, а й умови реалізації. Ретроспективний огляд дозволяє наголосити, що саме з середині 20-х – початку 30-х років ХХ століття починає активно окреслюватися медико-біологічний напрям в теорії фізичної підготовки та спортивного тренування. У цьому ракурсі слід відмітити праці колективу авторів – В. Бляха, Н. Кассандрова, О. Недригайлової, О. Волянського та інших. Активізація медико-біологічних досліджень сприяла інтеграції знань з кількох галузей, суміжних з фізичною культурою та спортом. Проведений аналіз дозволив визначити, що на початку ХХ століття оформилися методологічні та ціннісно-гуманістичні основи галузі «фізична культура і здоров’я», окремими дослідженнями науковців розпочато формування філософсько-культурологічних поглядів на проблему фізичної підготовки підростаючого покоління, що потребувало нових методологічних підходів.