ІНШОМОВНА ПІДГОТОВКА ЯК СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МОРСЬКОЇ ІНДУСТРІЇ - Ліпшиць Л. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті зазначено, що успіх професійної діяльності майбутніх морських спеціалістів залежить від рівня іншомовної підготовки. Визначено, що важливою складовою професійної компетентності морських спеціалістів є знання англійської мови, що передбачено міжнародними нормативними документами. Схарактеризовано умови роботи морських фахівців, що потребують оволодіння високим рівнем морської англійської мови. З’ясовано, що на сучасному етапі розвитку морської індустрії необхідна підготовка компетентних спеціалістів, які спроможні ефективно працювати, спілкуватися з членами суднової команди і використовувати знання, вміння та навички у професійній діяльності. Проведено аналіз наукових досліджень щодо професійної підготовки морських фахівців, формування їх комунікативної компетентності та деяких історико-педагогічних аспектів розвитку морської освіти. Авторка наголошує, що потреба в мотивації відіграє важливу роль у досягненні вагомих результатів в процесі вивчення морської англійської мови. Схарактеризовано найбільш потужні мотиваційні фактори, що спонукають майбутніх морських фахівців до вивчення англійської мови: можливість влаштуватися на роботу в іноземні судноплавні компанії, працювати у багатонаціональному екіпажі, успішно просуватися по кар’єрних сходах та ін. Зазначено, що на сучасному етапі розвитку морської освіти викладачам необхідно впроваджувати нові методи вдосконалення системи підготовки фахівців. Авторка статті звертає увагу на використання кейс-технології у процесі іншомовної підготовки морських фахівців, яка є ефективною формою вивчення та аналізу реальних професійних ситуацій. Відзначено успішний досвід роботи викладачів англійської мови Херсонської державної морської академії, які використовують кейс-метод у процесі викладання дисципліни «Ділова англійська мова». Розглянуто створення та впровадження віртуального освітнього середовища, яке реалізує не тільки компетентнісний, але й комунікативний підходи.