ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДЕСТРУКТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ - Дереш В. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті розглянуто теоретичні аспекти деструктивної поведінки підлітків. Визначено, що деструктивність притаманна кожній людині, але в перехідний вік проявляється найбільш виражено. Розкрито характерні особливості деструктивної моделі поведінки неповнолітніх та відзначено, що така поведінка притаманна підліткам з низьким ступенем соціалізації, які уникають соціуму та погано адаптовані до умов суспільства. З’ясовано, що деструктивна поведінка є полідетермінованим явищем, тому що зумовлена системою взаємопов’язаних чинників. У статті проаналізовано типи деструктивної поведінки підлітків та форми їх прояву. З’ясовано, що зовнішньо деструктивна поведінка має асоціальне спрямування, адже направлена на руйнування прийнятих у суспільстві соціальних норм поведінки. Підліток протиставляє себе тим моральним, етичним чи культурним нормам, які діють у суспільстві. Формами прояву зовнішньо деструктивної поведінки підлітків є лихослів’я, порушення соціальних норм і правил, моральне приниження інших, вандалізм, екоцид, жорстоке поводження з тваринами, яке може призвести до їх смерті, навмисне нанесення фізичної шкоди людям тощо. Визначено, що внутрішньо деструктивний тип поведінки підлітків (аутодеструктивна поведінка) спрямований на саморуйнацію особистості та її дезінтеграцію. Така поведінка проявляється в таких формах: комп’ютерна адикція та ігроманія, відхилення в харчовій поведінці, хімічні адикції, зміна зовнішності засобами видозміни тіла, ризиковані вчинки, аутоагресія, ризикована статева поведінка, суїцидальна поведінка тощо. Як окремий тип деструктивної поведінки підлітків виділено деструкції неповнолітніх в освітньому середовищі. Розкрито зміст основних індикаторів деструктивної поведінки підлітків, якими є психологічні зміни особистості і зміни у зовнішньому вигляді дітей та їхній поведінці.