ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ ШКОЛЯРІВ ЯК СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ ТА ПРОФІЛАКТИЧНИЙ ЗАСІБ ВІРУСНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ - Щербяк Ю. А.; Колдовський А. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті розглянуто проблеми здоров’я учнівської молоді старшого шкільного віку в Україні, причини його погіршення, способи формування здорового способу життя. Пріоритетним напрямом формування здорового способу життя визначено формування в підлітків відповідального ставлення до свого здоров’я, усвідомлення та розуміння переваг, які забезпечує здоровий спосіб життя. Проаналізовано визначення понять «здоров’я» та «здоровий спосіб життя», розглянуто шляхи формування здорового способу життя школярів підліткового віку в освітньому процесі закладу освіти. Узагальнено завдання для педагогічного колективу щодо формування уявлень про здоровий спосіб життя в школярів. Доведено, що цю роботу потрібно реалізувати спільними зусиллями школи, сім’ї та представників громадськості. Особливу увагу акцентовано на питанні створення оптимальних педагогічних умов, які сприяють більш ефективній навчально-виховній роботі щодо формування навичок, які сприяють збереженню, зміцненню і відновленню здоров’я людини, реалізації з цією метою внутрішніх резервів її організму. Наголошено, що культура здоров’я відбивається у специфічних формах і способах життєздатності особистості, які виробляються, починаючи з раннього дитинства, і реалізуються протягом усього життя. Зроблено висновок про те, що першочерговим завданням під час розв’язання питань підвищення рівня здоров’я підлітків є мотивація цілеспрямованої роботи різних соціальних інститутів з метою відновлення та розвитку життєвих ресурсів молодої людини, створення таких умов, коли здоровий спосіб життя стає нагальною потребою.