ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО ХУДОЖНЬО-ПРОДУКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ДІТЬМИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Крутій К. Л. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті проаналізовано шляхи вдосконалення професійної підготовки майбутніх вихователів до художньо-продуктивної діяльності з дітьми дошкільного віку. Визначено сутність поняття «художньо-продуктивна діяльність» та проаналізовано його зміст у науковій літературі та чинних освітніх документах. Художньо-продуктивну діяльність дітей дошкільного віку охарактеризовано як діяльність, що забезпечується інтеграційним підходом та є процесом створення кінцевого матеріального (образотворчого, конструктивного) продукту: аплікації, зліпка, малюнка, споруди, іграшок тощо; прагненням та здатністю реалізувати на практиці власний художньо-естетичний потенціал для отримання нового неповторного результату художньо-продуктивної діяльності, що зумовлено розвитком почуттів дитини, її емоційного сприйняття. Наголошено, що майбутній вихователь має володіти інноваційним, творчим мисленням, розвиненою світоглядною культурою, оперувати методами розкриття індивідуальних потенційних здібностей дошкільників у різних видах художньо-продуктивної діяльності. Уточнено, що формування готовності здобувачів освіти до художньо-продуктивної діяльності з дітьми дошкільного віку потребує підготовки майбутніх вихователів до розв’язання ними низки освітніх завдань: формування естетичної культури дітей та їхніх батьків; створення розвивального естетичного середовища; здійснення професійного психолого-педагогічного супроводу мистецької освіти дітей дошкільного віку; застосування індивідуального підходу до мистецької діяльності дітей; урахування здібностей та творчого потенціалу дошкільників. Здійснено характеристику ефективних форм, методів та прийомів, що забезпечують цілісність і системність професійної підготовки майбутніх вихователів до художньо-продуктивної діяльності з дітьми дошкільного віку в умовах сучасного закладу дошкільної освіти.