Сутність та структура методичної компетентності майбутніх викладачів англійської мови для економічних спеціальностей - Скіба Н. Я., Шандра Н. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті розкрито сутність методичної компетентності майбутніх викладачів англійської мови для економічних спеціальностей як однієї із найважливіших у складі професійної компетентності педагога. Проведено аналіз теоретичних праць вітчизняних та зарубіжних фахівців минулого й сучасності, присвячених проблемам формування методичної компетентності майбутніх викладачів іноземних мов. Запропоновано формулювання методичної компетентності майбутніх викладачів англійської мови для економічних спеціальностей як інтегративної особистісно-професійної характеристики цих фахівців, яка визначає здатність та готовність реалізовувати методичну роботу в процесі педагогічної діяльності, спрямованої на формування іншомовної комунікативної компетентності майбутніх економістів в умовах міждисциплінарної інтеграції англійської мови та професійно орієнтованих дисциплін. Розглянуто структуру методичної компетентності майбутніх викладачів англійської мови для економічних спеціальностей як складне багатокомпонентне явище, що містить комунікативно-навчальну, конструктивно-проєктувальну, організаторську, дослідницьку, аналітико-оцінювальну, інформаційно-комунікаційну, адаптивну, мотиваційну, рефлексивну компетентності та їхні складові (комунікативно-навчальні, конструктивно-проєктувальні, організаторські, дослідницькі, аналітико-оцінювальні, інформаційно-комунікаційні, адаптивні, мотиваційні, рефлексивні знання, навички й уміння). Окреслено функції, які виконує викладач англійської мови для економічних спеціальностей у процесі професійної діяльності, а саме: комунікативно-навчальну, конструктивно-проєктувальну, організаторську, дослідницьку, аналітико-оцінювальну, інформаційну, адаптивну, мотиваційно-стимулювальну, рефлексивно-дослідницьку і функцію самовдосконалення та саморозвитку. Згадані функції реалізуються в межах відповідних компетентностей.