Методична компетентність учителя технологій як основа його конкурентоспроможності - Покроєва Л. Д., Остапенко А. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
Стаття містить аналіз наукових джерел за темою дослідження; визначено, що існує значна кількість праць, присвячених упровадженню компетентнісного підходу в професійній підготовці вчителів. У той же час недостатньо дослідженим є питання розвитку методичної компетентності учителів технологій саме на різних етапах їхньої професійної діяльності та під час навчання на курсах підвищення кваліфікації в системі післядипломної педагогічної освіти. У статті охарактеризовано структуру методичної компетентності вчителя технологій, розвиток якої відбувається в системі післядипломної педагогічної освіти на засадах принципів гуманізму, людиноцентризму, педагогіки партнерства, диференціації навчання. Розкрито особливості освітнього процесу на курсах підвищення кваліфікації учителів технологій: диференціація в організації навчання, розширення змісту навчання, диверсифікація форм і методів навчання, використання ІКТ-технологій, вимірювання результатів навчання. Викладено підходи до розвитку методичної компетентності вчителів предмета «Технології», що відповідають Закону України «Про освіту» (2017 рік), принципам Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа», завданням Державного стандарту загальної середньої освіти як основи змістовного наповнення освітнього процесу та чинних навчальних програм з трудового навчання та технологій. У статті охарактеризовано структурні компоненти методичної компетентності вчителів технологій, що є основою для планування освітнього процесу на курсах підвищення кваліфікації педагогічних працівників у межах реалізації професійного модуля. Організований таким чином освітній процес на курсах підвищення кваліфікації сприяє забезпеченню конкурентоспроможності учителів технологій у сучасних соціально-економічних умовах.