Організаційно-управлінські умови впровадження інновацій у заклади вищої освіти - Михайличенко І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті описані організаційно-управлінські умови впровадження інновацій у заклади вищої освіти. Викладено сутність поняття «інновація». Процес упровадження інновацій у практику закладу вищої освіти можна представити як процес інтеграції підсистеми «інновація» в метасистему «заклад вищої освіти» та взаємної адаптації обох освітніх систем. Визначено, що нововведення, що здійснюються в закладах вищої освіти, можуть упроваджуватися за рекомендацією «згори» (вивчення нового в досвіді самої системи), з ініціативи педагогічного колективу чи з ініціативи студентів, батьків та соціального середовища (вимагають професійно-педагогічного сприяння). Виокремлено види інновацій за джерелом освітніх ініціатив. Представлено алгоритм управління інноваційно-педагогічною діяльністю, реалізація якого включає п’ять основних стадій: підготовку інновації, уведення нового, організацію діяльності педагогів по засвоєнню й застосуванню нового, попередні підсумки інноваційної діяльності, поширення й удосконалення нового досвіду. Назва кожної стадії відбиває її мету і місце в системі управлінських дій. Доведено, що управління інноваційним процесом передбачає систематичне вивчення професійних та педагогічних інтересів, потреб, цінностей педагогів, які складаються на основі подолання реальних труднощів у роботі; пошук передового педагогічного досвіду ідей, концепцій, технологій, що задовольняють професійні інтереси та потреби вчителів; вибір видів оволодіння передовим педагогічним досвідом відповідно до особливостей особистості кожного вчителя. Зазначено, що характер джерела інновацій багато в чому визначає логіку інноваційного процесу, тактику управління ним у кожному конкретному випадку. Необхідна гнучкість в управлінні інноваціями досягається також шляхом розширення системи управління, поєднання управління з самоврядуванням.