РЕАЛІЗАЦІЯ СИСТЕМНО-СИНЕРГЕТИЧНОГО ПІДХОДУ ДО НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ - Гуменюк І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
Стаття присвячена вивченню синергетичних проявів у процесі еволюційних змін структури, змісту та організації навчання курсу «Українська мова за професійним спрямуванням» у педагогічних закладах вищої освіти. Завданням дослідження є висвітлення основних напрямів реалізації синергетичного підходу в межах навчальної дисципліни. На основі позицій синергетики встановлено, що аналізований курс є динамічною, відкритою, нелінійною системою, яка охоплює певну кількість підсистем: змістову, методичну, парадигматичну, інструментальну, лінгвістичну, – що зазнають змін під упливом суспільних і політичних чинників. До зовнішнього кола синергетики української мови за професійним спрямуванням віднесено взаємодію елементів системи керування процесом навчання. Внутрішні синергетичні кола дисципліни вибудовуються із мовної системи, системи позамовних чинників і системи професійного мовлення. Сучасне розуміння мови як складної, динамічної, саморегульованої системи можливе на основі опанування її підсистем і само по собі є прикладом аналізованого підходу до мовної освіти. Авторка наголошує на синергетичному баченні механізмів виникнення мовленнєвого твору у фаховому контексті як важливому чиннику підвищення комунікативної компетентності студентів. Описано шляхи досягнення ефекту «надлишку освіти» під час виконання самостійної роботи до курсу «Українська мова за професійним спрямуванням». Професійний комунікативний дискурс, крім лінгвістичної основи, вимагає залучення інформації, отриманої з інших дисциплін. Синергетика дає можливість об’єднання різнонаукових аспектів у єдину систему пізнання. Окреслено мотиваційний вплив синергетики у межах курсу. Результати проведеного дослідження використано для побудови моделі застосування синергетичного підходу до навчання української мови за професійним спрямуванням.