Аспекти застосування вітагенного навчання з голографічним підходом у роботі практичного психолога - Слободенюк Л. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті здійснено аналіз провідних дослідницьких психолого-педагогічних підходів до визначення сутності поняття «життєва компетентність», визначено й описано її структуру. Детально розкривається сутність понять «життєвий досвід», «досвід життя», «вітагенне навчання», «технології голографічного методу». Технології вітагенного навчання представлені як сукупність прийомів, що забезпечують реалізацію освітніх завдань з опорою на життєвий досвід. Обґрунтовано застосування вітагенних технологій навчання як універсального способу збагачення процесу засвоєння матеріалу різних дисциплін у контексті компетентісного підходу. Проаналізовано дослідження А. Бєлкіна щодо рівнів запам’ятовування вітагенної інформації та стадій переходу вітагенної інформації у вітагенний досвід. Розкрито види й зміст вітагенних технологій з голографічними проєкціями: прийом стартової актуалізації життєвого досвіду учнів; прийом випереджаючої проєкції викладання; прийом додаткового конструювання; прийом тимчасової просторової змістовної синхронізації освітніх проєкцій; прийом вітагенних аналогій в освітніх проєкціях; прийом вітагенного натхнення об’єктів живої й неживої природи та голографії освітнього процесу; технологія творчого синтезу освітніх проєкцій; технологія творчого моделювання ідеальних освітніх об’єктів. Показано, що впровадження інноваційних вітагенних технологій як дидактичних технологій навчання в шкільній практиці засноване на актуалізації життєвого досвіду особистості, її інтелектуально-психологічного потенціалу в освітніх цілях. Зокрема, психологічний супровід вітагенного навчання організовується з метою створення умов для саморозвитку й самореалізації здобувачів освіти. Доведено ефективність застосування вітагенного навчання з голографічними проєкціями в роботі практичного психолога.