Психолого-педагогічні аспекти сприйняття підлітками сучасної української літератури - Слижук О. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті розглядаються психологічні особливості підліткового віку, які впливають на формування пізнавальних й емоційних потреб особистості. На основі аналізу сучасних наукових праць виділено основні характеристики підлітків, які є актуальними для педагогічного керівництва пізнавальним процесом, зокрема й сприйняттям художнього твору. Розглянуто підлітковий вік як найбільш продуктивний й інтенсивний для розвитку особистості, виділено його новоутворення, на розвиток яких впливає, зокрема, й читання художньої літератури. У структурі підлітковості виділено молодший підлітковий вік і старший, які відрізняються й в аспекті сприйняття літературних творів і задоволення потреб у читанні. Описано особливості сприйняття художніх творів у молодшому та старшому підлітковому віці. Указано на відмінності й у зацікавленості творами різних видів художньої творчості. Зазначається, що питання, наскільки адекватно підлітки можуть сприймати художній твір, є проблемним, оскільки внаслідок своїх вікових особливостей вони лише частково можуть зрозуміти його естетичні виміри. Для них важливішими є його пізнавальний та емоційний потенціали. При чому пізнавальні (когнітивні) інтереси підлітків у процесі читання художніх творів концентруються не лише на знаннях про навколишню дійсність, а, насамперед, на психологічних аспектах знань про людські характери й стосунки, соціальні проблеми, які їх хвилюють. Названо найбільш ефективні педагогічні технології вивчення художніх творів учнями середнього шкільного віку. Охарактеризовано тенденції розвитку сучасної української літератури для дітей та юнацтва на проблемно-тематичному рівні. Зазначено, що можливе продовження започаткованих у цій статті досліджень через розробку моделей інтерпретації сучасних українських творів для дітей та підлітків.