Методологічні засади побудови інтегративних курсів правознавства для молодших школярів - Попадич О. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті обґрунтовано доцільність інтегративних курсів правознавства як дієвого засобу навчання та виховання молодших школярів. Доведено доцільність упровадження інтегративних курсів правознавства як системи, що висвітлює різні аспекти правових знань. Розроблено відповідні методологічні засади (обґрунтування наукової підстави інтеграції; забезпечення логічного розвитку змісту знань у курсі; інтеграція правових знань зі знаннями з інших дисциплін; використання інтегрованих форм і методів навчання відповідно; виникнення нової якості системних правових знань у процесі інтеграції; передбачення диференціації знань з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів). Пропонується відкрита система, що розгортається по вертикалі (інтегративні курси за роками навчання) та по горизонталі (інтегративні курси за тематикою). Новизна пропонованої системи полягає в тому, що вперше пропонується не один курс, що містить правознавчі знання, а розгорнута система, що передбачає: можливість вибору курсу за віком учнів (вертикальна складова, розрахована на чотири роки навчання в початковій школі) та за інтересами (горизонтальна складова, що висвітлює різні аспекти правових знань). В основі системи лежить інваріантний мінікурс, який містить найважливіші правові знання для молодших школярів і є вихідною платформою для вивчення всіх інших курсів, які входять у розроблену систему. Обґрунтовано зміст базового інтегративного курсу та показано його зв’язки з варіативними курсами системи. Показана перспектива формування курсу правознавства для молодших школярів як самостійного навчального предмета, що містить найважливіші правові знання, адаптовані до віку учнів. Запропоновано використання комплексу інноваційних форм, методів та засобів навчання, які забезпечують мотивацію вивчення пропонованих курсів. Акцентовано увагу на тісному взаємозв’язку правових знань молодших школярів з навчальним матеріалом інших дисциплін.