Лінгвістичні та психологічні особливості засвоєння української мови іноземними слухачами - Косенко Ю. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті проаналізовано лінгвістичні та психологічні особливості засвоєння української мови іноземними слухачами підготовчого відділення. Зосереджено увагу на тлумаченні терміна «комунікація». Порушено проблему врахування рідної мови під час вивчення лексики іноземними слухачами підготовчого відділення. Доведено, що використання мови-посередника іноземними слухачами підготовчого факультету припустимо лише на перших етапах вивчення української мови. Обґрунтовано доцільність використання текстоцентричного підходу у вивченні української мови як іноземної слухачами підготовчого відділення. У статті текст як лінгвістичне явище характеризується зв’язністю, цілісністю, інтенційністю, інформативністю, ситуативністю, членованістю, інтегративністю, модальністю тощо. Наголошено в роботі на важливій ролі текстоцентричного підходу в орієнтації навчального процесу на розвиток мовленнєвих навичок іноземних слухачів підготовчого відділення. Проаналізовано, що в основі текстоцентричного підходу як мовленнєвого виразу – єдність мовної, мовленнєвої та правописної компетенцій. Обґрунтовано доцільність використання текстів на уроках української мови як іноземної для формування комунікативної компетентності слухачів підготовчого відділення. У статті також висвітлюються теоретичні та методичні проблеми навчання української мови іноземних слухачів підготовчих факультетів на основі особистісно орієнтованих, компетентнісних та комунікативних парадигм. Окреслено ситуацію з підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання іноземних слухачів підготовчих відділень. З’ясовано, що підготовка іноземних слухачів до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) також сприяє розвитку їхньої комунікативної компетентності. Акцентовано увагу на сприйнятті та засвоєнні іноземними громадянами граматики і лексики української мови.