Особливості навчання учнів з аутичними розладами в загальноосвітній школі - Козіброда Л. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті увага зосереджена на виявленні й аналізі особливостей навчання й виховання дітей з аутичними розладами в закладах загальної освіти на сучасному етапі. На основі різностороннього аналізу виокремлено особливості дефініції «аутизму» відповідно до медико-психологічного та теоретико-педагогічного підходів. З’ясовано, що деталізація критеріїв до визначення аутичних розладів сприяє появі значної кількості тлумачень цих понять та глибшій класифікації останніх, що допомагає кращому розумінню поведінкових та емоційно-комунікативних особливостей розвитку дітей з аутичними розладами, ефективній роботі медико-психологічного й педагогічного персоналу в школі. Установлено, що головним завданням інклюзивної освіти в галузі допомоги дітям, які страждають аутизмом, є створення нових умов для їхньої соціалізації, що створюють можливості самореалізації такої дитини в суспільстві. Зазначено, що педагогічна, соціальна робота й психологічний супровід дітей з аутичними розладами повинні бути спрямовані на підвищення їхнього особистісного, пізнавального та соціального статусу з метою їхньої подальшої інтеграції в соціум. У статті також подано низку рекомендацій щодо роботи вчителя з дітьми із аутичними розладами. Серед останніх звернено увагу на адаптацію та модифікацію освітніх програм та навчального матеріалу відповідно до психо-неврологічних особливостей розвитку дитини з аутизмом з метою кращого забезпечення її індивідуальних потреб, фахової взаємодії всіх спеціалістів, що забезпечують підтримку й супровід дитини з аутичними розладами в загальноосвітній школі, розробку комплексної програми, що передбачає формування й розвиток емоційно-пізнаваної й комунікативної сфери дитини з аутичними розладами, її подальшої соціалізації. Виявлено основні виклики, що стоять перед сучасними українськими загальноосвітніми закладами щодо роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби.