Особливості реалізації навчання впродовж життя фахівців технічних спеціальностей - Пугач С. С.; Дембіцька С. В.; Кобилянська І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
Актуальність окресленого дослідження визначається тим, що кардинальні зміни розвитку технологій за короткий період часу вимагає постійного вдосконалення знань та практичних навичок фахівців технічних спеціальностей. У зв’язку з цим існує необхідність пошуку засобів та методів організації навчання впродовж життя фахівців технічних спеціальностей та розробки рекомендацій щодо його здійснення, пошуку критеріїв ефективності тощо. Відповідно, метою статті є аналіз існуючого стану забезпечення післядипломної освіти дорослих фахівців технічних спеціальностей, окреслення проблем, які виникають під час організації цього процесу та пошук шляхів його вдосконалення. У статті проаналізовано зарубіжний досвід організації навчання впродовж життя фахівців технічних спеціальностей, виокремлено його позитивні риси, які можуть бути запозичені та адаптовані в українському освітньому просторі. Проаналізовані праці вітчизняних науковців щодо забезпечення підвищення кваліфікації фахівців непедагогічних спеціальностей. Схарактеризовані основні форми підвищення кваліфікації фахівців технічних спеціальностей (тренінги, семінари, вебінари, дистанційні курси, друга вища освіта). Сформульовані вимоги щодо забезпечення навчання впродовж життя фахівців технічних спеціальностей, зокрема, такі як: структурування змісту освіти відповідно до логіки професійної діяльності фахівця, врахування професійного досвіду працівників, створення відповідного методичного забезпечення, створення можливості вибору оптимальної для слухача форми одержання знань, забезпечення партнерських взаємин із викладачем, визначення компетентностей як результату післядипломної підготовки та критеріїв ефективності навчального процесу. Окреслені перспективи подальших досліджень у напрямі розробки програм та відповідного методичного забезпечення для підвищення кваліфікації фахівців машинобудівної галузі.