ФОРМУВАННЯ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА В УМОВАХ ДУАЛЬНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ - Жерноклєєв І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті розглянуто зміст і практика формування освітнього середовища  в умовах, коли підготовка майбутніх учителів технологій здійснюється за  дуальною формою навчання на базі закладу загальної середньої освіти. Виявлені в наукових джерелах і західноєвропейській освітній практиці шляхи, які дозволяють підтвердити ефективність і універсальний характер дуальної форми навчання у професійно-практичній підготовці педагогів з технологічної освіти.Акцентовано, що загальновизнаною проблемою сучасної вищої технологічної освіти України є розрив між теорією, яку майбутні вчителі трудового навчання і технологій отримують у навчальному закладі і практичними навичками, яких чекають від них у закладі загальної середньої освіти. У деяких країнах Європейського Союзу ця проблема успішно вирішується завдяки побудові навчального процесу на засадах дуальної форми освіти, що поєднує в навчальному процесі і теоретичну, і практичну підготовку студентів безпосередньо на майбутньому робочому місці. Зазначено, що висока життєздатність і надійність дуальної системи освіти за всі роки її існування пояснюється тим, що вона повністю відповідає  інтересам усіх, хто в ній бере участь, – здобувачам освіти, навчальним закладам, державі. Констатовано, що визначені складові дуальної форми навчання, а саме: повноцінна організація професійно-практичної підготовки майбутніх учителів технологій; поєднання теоретичних знань з практичними знаннями, уміннями і навичками в реальних умовах педагогічної діяльності учителя трудового навчання і технологій; партнерська взаємодія студентів з педагогічним колективом і окремими учителями закладу загальної середньої освіти, викладачами закладу вищої освіти; усі освітяни мають можливість через викладений у статті алгоритм проєктувати, формувати й удосконалювати освітнє середовище для бакалаврів і магістрів у межах навчально-наукових центрів.