ПРОФІЛАКТИКА ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ ПЕДАГОГІВ ЧЕРЕЗ СИСТЕМУ СУПЕРВІЗІЙНОЇ ПІДТРИМКИ - Данилова О. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
Статтю присвячено висвітленню потенціалу педагогічної супервізії як ефективного інструмента профілактики та подолання професійного вигорання педагогів. Установлено, що професійне вигорання є наслідком тривалого робочого стресу, що призводить до емоційного спустошення, коли працівник починає відчувати брак енергії при виконанні звичних завдань і сприймати свою роботу як беззмістовну. Розкрито причини професійного вигорання вчителів у кризових умовах, схарактеризовано рівні професійного вигорання та його симптоматику згідно з критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я – енергетичний дефіцит, комунікативну та емоційну ізоляцію, кризу професійного самооцінювання.Проаналізовано сутність супервізії як комплексу заходів із надання професійної підтримки та допомоги педагогічним працівникам, що сприятиме вдосконаленню їх професійної діяльності та професійному розвитку. Розкрито функційні можливості супервізії як дієвого засобу профілактики професійного вигорання вчителя. Виокремлено методичний та ресурсний напрямки реалізації супервізії. Висвітлено поняття «супервізор» та «супервізант», досліджено механізми їх спільної діяльності, які спрямовані на відновлення внутрішнього ресурсу та вдосконалення методичної майстерності. Схарактеризовано методи, які використовуються під час супервізійної підтримки, та різноманітні інструменти, що спрямовані на підтримку фахівця: бесіду, консультування, спостереження, опитування, самооцінювання, аналіз документів, ділові ігри, рефлексія. Зроблено висновок, що супервізія є механізмом профілактики і подолання вигорання та відновлення внутрішнього ресурсу педагогічного працівника. Окреслено перспективи впровадження супервізійних практик у вітчизняну освітню систему і вплив психоемоційної підтримки на результативність викладання та успішність учнів.Дата надходження статті: 05.12.2025 р.Прийнято до публікації: 24.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.