МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ШКІЛЬНИХ ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНИХ КАБІНЕТІВ У ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ - Кохановська О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті обґрунтовано системну модель матеріально-технічного забезпечення фізико-математичних кабінетів як інтегрованого предметно-цифрового середовища, що відповідає вимогам компетентнісної та STEM-орієнтованої освіти. Проаналізовано нормативну базу оснащення навчальних кабінетів природничо-математичного циклу, зокрема оновлений Типовий перелік засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій та Типового переліку комп’ютерного обладнання для навчальних закладів. Актуальність дослідження зумовлена системною трансформацією шкільної освіти в Україні, запровадженням Державного стандарту базової середньої освіти (2020), який орієнтує навчання на діяльнісний і компетентнісний підходи, а також суттєвим розривом між нормативними вимогами та реальним станом оснащення кабінетів. Запропоновано трирівневу модель матеріально-технічного забезпечення (базовий, функційний та інноваційний рівні), яка диференціює вимоги залежно від освітніх завдань і ресурсних можливостей закладу: від фронтального навчання до дослідницької, проєктної та STEM-орієнтованої діяльності. Обґрунтовано принцип дидактичної інтеграції, що визначає характер взаємодії традиційних і цифрових засобів навчання: традиційне обладнання формує первинний дослідницький досвід, тоді як цифрові засоби забезпечують динамічне моделювання й аналіз даних у реальному часі. Доведено системотвірну роль мережевої інфраструктури кабінету як необхідної умови функціювання цифрового освітнього середовища. Структуровано шість функційних блоків матеріально-технічного забезпечення та визначено дидактичну функцію кожного з них. Практичне значення дослідження полягає в тому, що запропонована модель може використовуватися для планування оснащення кабінетів, педагогічної експертизи навчального середовища та методично обґрунтованого вибору засобів навчання.Дата надходження статті: 19.11.2025 р.Прийнято до публікації: 05.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.