«АКТИВНИЙ ДИЗАЙН» У ЗАГАЛЬНІЙ СЕРЕДНІЙ ОСВІТІ: УПРОВАДЖЕННЯ ДИНАМІЧНИХ МАРКЕРІВ ДЛЯ ПОДОЛАННЯ СЕДЕНТАРНОЇ ПОВЕДІНКИ УЧНІВ - Цибанюк О. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті розглянуто проблему критичного зростання седентарної поведінки школярів унаслідок цифровізації дозвілля та інтенсифікації навчання. Системна гіподинамія провокує порушення опорно-рухового апарату та зниження когнітивного потенціалу учнів. У цьому контексті актуальним є пошук інноваційних рішень для «активного дизайну» шкільного простору, що дозволяють інтегрувати рух у повсякденне середовище без залучення спеціалізованого обладнання. Метою статті є теоретичне обґрунтування та практичне розроблення моделі модернізації освітнього простору через упровадження динамічних навігаційних маркерів (підлогових і стінних наліпок) як інструмента стимуляції спонтанної рухової активності та подолання дефіциту руху під час шкільних перерв. Для досягнення мети передбачено виконання таких завдань: обґрунтувати концепцію «заміщення» як методологічну базу для трансформації пасивних зон школи; визначити ергономічні та педагогічні вимоги до проєктування візуальних стимуляторів рухової активності; представити авторську типологію підлогових і стінних маркерів та алгоритми їх використання. Методологія дослідження ґрунтується на загальнонаукових методах аналізу та синтезу, індукції та дедукції, спостереження та абстрагування, які застосовуються для адаптації міжнародних протоколів ВООЗ щодо фізичної активності до архітектурно-планувальних рішень сучасних закладів освіти та вивчення механізмів сенсомоторної інтеграції. Результати дослідження засвідчили, що використання динамічних маркерів перетворює шкільні коридори на інтерактивну екосистему, де рух стає природним наслідком перебування у просторі. Установлено, що візуальна інтеграція завдань на координацію та баланс сприяє не лише фізичному розвантаженню, а й «калібруванню» пропріоцепції та підвищенню концентрації уваги перед наступними уроками. Уперше представлено комплексний підхід до модернізації рекреаційних зон школи через призму «активного дизайну» та сенсомоторного контролю. Обґрунтовано універсальність принципів візуальної інтеграції для розвитку координації школярів, що корелює зі стратегічними завданнями зміцнення здоров’я нації.Дата надходження статті: 18.11.2025 р.Прийнято до публікації: 10.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.