МОДЕРНІЗОВАНИЙ ТЕХНІЧНИЙ КОМПОНЕНТ НАВЧАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА КАБІНЕТУ ФІЗИКИ ЯК ІНСТРУМЕНТАРІЙ ВПЛИВУ НА КОГНІТИВНІ ПРОЦЕСИ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ (КІНЕЦЬ ХХ СТ – ПОЧАТОК ХХІ СТ) - Шолохова Н. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті проаналізовано один із ключових засобів подолання кризи технічної освіти в Україні. У центрі уваги дослідження – стратегія модернізації технічного компоненту навчального середовища, зокрема кабінетів фізики в загальноосвітніх закладах. Процес оновлення розглядається в ретроспективі та на сучасному етапі відповідно до державних нормативно-правових актів щодо реформування кабінетної системи від кінця XX століття і до ХХІ століття.Звернено увагу на те, що системна інтеграція високотехнічного обладнання докорінно змінює характер пізнавальної діяльності здобувачів освіти, трансформуючи її з репродуктивної на активну дослідницьку, стимулює розвиток логічного, аналітичного та критичного мислення, оптимізує просторову уяву і мнемонічні процеси. Це значно полегшує когнітивний перехід від сприйняття складних абстрактних фізичних моделей до розуміння конкретних образів явищ мікро- та макросвіту.Наведено результати анкетування, що підтверджують як багатофункційне середовище сприяє тривалому утриманню уваги здобувачів освіти. Воно ефективно знижує рівень когнітивного перевантаження під час рутинних математичних обчислень, фокусуючи увагу на розуміння фізичних законів.Зроблено висновок, що оновлений технічний компонент кабінету фізики діє не просто як засіб пасивної візуалізації чи унаочнення, а як потужний інноваційний інструментарій цілеспрямованого впливу на когнітивні процеси здобувачів освіти. Таке середовище забезпечує якісно новий рівень наукової підготовки, сприяє профорієнтації та стрімкому зростанню зацікавленості здобувачів освіти інженерією та є стратегічним кроком, що безпосередньо сприяє вирішенню проблеми вищих технічних навчальних закладів щодо кількості абітурієнтів для майбутньої економічної відбудови України.Дата надходження статті: 19.11.2025 р.Прийнято до публікації: 15.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.