ЕТАПИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ (90-ТІ РР. ХХ – ПЕРША ЧВЕРТЬ ХХІ СТ.) - Ткачишин Н. В.; Стинська В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено теоретико-аналітичне осмислення трансформації освітнього середовища закладів вищої освіти України у 90-х рр. ХХ – першій чверті ХХІ ст. Освітнє середовище схарактеризовано як цілісну соціально-педагогічну систему, що поєднує організаційно-управлінський, змістово-процесуальний, інформаційно-цифровий, соціально-комунікативний та аксіологічний компоненти. На основі аналізу наукових підходів, суспільно-історичних передумов, нормативно-правового забезпечення та організаційно-педагогічних змін обґрунтовано чинники трансформації освітнього середовища закладів вищої освіти України. Виокремлено суспільно-політичні, економічні, організаційно-педагогічні, інформаційно-цифрові та соціокультурні чинники, які визначали характер і динаміку змін у системі вищої освіти. На підставі аналізу виокремлених чинників і відповідно до суспільно-історичного, нормативно-правового та організаційно-педагогічного критеріїв розроблено авторську періодизацію трансформації освітнього середовища закладів вищої освіти України, яка охоплює чотири етапи: становлення національної моделі освітнього середовища (1991–2001 рр.), інтеграція до європейського освітнього простору та інституційного оновлення (2002–2013 рр.), автономізація, стандартизація та цифрова модернізація (2014–2021 рр.), воєнна адаптація, забезпечення якості та індивідуалізація освітніх траєкторій (2022–2025 рр.). Доведено, що трансформація освітнього середовища ЗВО відображає не лише зміну нормативно-правових та організаційних засад функціювання вищої освіти, а й глибинні зміни в ціннісних орієнтирах, формах академічної комунікації, способах організації освітнього процесу та механізмах професійного становлення майбутнього педагога. Обґрунтовано, що сучасне освітнє середовище закладів вищої освіти України функціонує як відкрита, адаптивна, технологічно насичена й ціннісно зорієнтована система, здатна забезпечувати безперервність освіти, якість професійної підготовки та формування особистості здобувача освіти в умовах суспільних трансформацій.Дата надходження статті: 25.11.2025 р.Прийнято до публікації: 11.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.