ПАРТНЕРСТВО СІМ’Ї ТА ШКОЛИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА УСПІШНОЇ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ - Дереш В. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті обґрунтовано актуальність проблеми партнерства сім’ї та школи як детермінанти успішної інклюзії в сучасних умовах. Визначено роль батьків у процесі інклюзивної освіти дітей з особливими освітніми потребами. Проаналізовано сучасні підходи до залучення батьків до навчального процесу, визначено ключові проблеми та запропоновано практичні рекомендації для ефективної співпраці. Схарактеризовано інклюзивну освіту як ключовий напрямок сучасної освітньої політики, що забезпечує рівний доступ до якісної освіти всім дітям незалежно від їхніх особливостей розвитку. З’ясовано, що важливим чинником ефективності інклюзії є участь батьків як повноправних учасників освітнього процесу. У статті розглянуто роль батьків у реалізації інклюзивного підходу, сучасні стратегії взаємодії з освітніми закладами, модель участі за Дж. Епштейн та ключові проблеми, що виникають у цьому процесі. Проаналізовано три рівні участі батьків дітей з особливими освітніми потребами у шкільному житті їх дітей: інформаційний (передбачає пасивне споглядання), консультаційний (батьки виявляють інтерес до навчання дітей) і активний (батьки займають активну позицію щодо розвитку і навчання дітей. Здійснено аналіз батьківської участі в контексті інклюзивної освіти, відзначено її фундаментальне значення для досягнення успішних освітніх результатів для дітей з особливими освітніми потребами. Визначено основні проблеми, які перешкоджають повноцінній участі батьків, – недостатню обізнаність, стигматизацію, брак ресурсів, неготовність освітніх закладів тощо. Запропоновано можливі шляхи подолання цих перешкод через системні зміни в державній політиці, підвищення кваліфікації педагогів та розбудову спільнот підтримки. Наголошено на потребі визнання батьків рівноправними партнерами у створенні дійсно інклюзивного освітнього середовища, що сприяє всебічному розвитку дитини з особливими освітніми потребами.Дата надходження статті: 26.11.2025 р.Прийнято до публікації: 18.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.