ОЦІНЮВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТИ - Жорова І. Я. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті розглянуто підходи до оцінювання компетентностей сталого розвитку в умовах трансформації сучасної освіти. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі освіти для сталого розвитку як ключового чинника досягнення Цілей сталого розвитку та потребою переосмислення підходів до визначення результатів навчання в умовах переходу до компетентнісної парадигми. Проаналізовано міжнародні підходи до визначення змісту компетентностей сталого розвитку, зокрема концепцію ключових компетентностей, запропоновану UNESCO, а також модель компетентностей для освітян, розроблену UNECE, що ґрунтується на цілісному підході, формуванні бачення змін і досягненні трансформації. Установлено, що компетентності сталого розвитку мають трансверсальний, міждисциплінарний характер, поєднують когнітивний, діяльнісний і ціннісний компоненти та формуються в умовах невизначеності й динамічних змін.Обґрунтовано, що традиційні підходи до оцінювання освітніх результатів не забезпечують повноцінного вимірювання таких компетентностей, що зумовлює потребу застосування комплексних, контекстночутливих методів оцінювання. Показано, що в умовах трансформації освіти відбувається зміна ролі оцінювання, яке поступово переходить від функції контролю до функції підтримки розвитку та стає важливим чинником формування компетентностей сталого розвитку.Зроблено висновок, що оцінювання компетентностей сталого розвитку є невід’ємною складовою трансформаційних процесів у освіті, відображає зміну освітніх цілей і результатів навчання та сприяє формуванню здатності здобувачів освіти до відповідальної діяльності в умовах сучасних глобальних викликів. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані з адаптацією міжнародного досвіду до національного контексту та з упровадженням інноваційних підходів у практику закладів освіти.Дата надходження статті: 25.11.2025 р.Прийнято до публікації: 11.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.