ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ АНАЛІЗУ ЗВІТІВ ПРО МОРСЬКІ АВАРІЇ В МЕЖАХ ВИКЛАДАННЯ МОРСЬКОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ КУРСАНТІВ-МЕХАНІКІВ - Соловей Г. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті обґрунтовано педагогічну доцільність використання технологій штучного інтелекту (ШІ) для роботи з автентичними звітами про морські аварії в курсі «Морська англійська мова» для курсантів-механіків. Звіти розглянуто як джерело фахової лексики, типових комунікативних помилок і причинно-наслідкових зв’язків, важливих для формування культури безпеки. Проаналізовано дидактичні обмеження таких документів (обсяг, високий рівень читабельності, наявність юридичного дискурсу) та показано, як інструменти оброблення природної мови (NLP) і великі мовні моделі (LLM) можуть підтримати їх адаптацію без втрати технічної точності. Запропоновано поетапну модель інтеграції штучного інтелекту: 1) відбір релевантних фрагментів звіту; 2) семантичне тегування термінології та маркерів причинності; 3) промпт-проєктування для генерації резюме, глосаріїв і навчальних завдань рівня B1–B2; 4) верифікація результатів через зіставлення з першоджерелом і експертне рецензування. Показано можливості створення завдань, орієнтованих на професійну комунікацію в машинному відділенні (доповідь старшому механіку, повідомлення про відмову обладнання, заповнення технічної документації), а також на аналіз комунікативних помилок у професійному спілкуванні. Окремо окреслено безпечні сценарії використання штучного інтелекту: робота в режимі RAG (Retrieval-Augmented Generation – генерації з пошуком додаткової інформації), з корпусом звітів, фіксація цитованих фрагментів і навчання курсантів перевірки відповідей моделі для мінімізації ризику «галюцинацій». Очікувані результати передбачають збагачення активного словника, розвиток читання й аналітичного письма та підвищення точності професійних повідомлень за стандартами Міжнародної морської організації. Підхід підтримує предметно-мовне інтегроване навчання й посилює мотивацію курсантів.Дата надходження статті: 18.11.2025 р.Прийнято до публікації: 15.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.