ТРАНСФОРМАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ КОЛЕДЖІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ МОДЕРНІЗАЦІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ - Самборський С. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено теоретико-аналітичне обґрунтування трансформації педагогічних коледжів України в умовах модернізації професійної освіти та імплементації положень Закону України «Про професійну освіту» (2025). Актуальність дослідження зумовлена структурними змінами в системі професійної освіти, інтеграцією фахової передвищої освіти до моделі навчання впродовж життя та потребою забезпечення якості підготовки педагогічних кадрів у кризових соціально-економічних умовах. На основі аналізу нормативно-правових актів і сучасних наукових підходів визначено ключові напрямки інституційної трансформації педагогічних коледжів: переорієнтацію освітніх програм на компетентнісну модель, розвиток дуальної форми здобуття освіти, упровадження мікрокваліфікацій, цифрову модернізацію освітнього середовища та розбудову внутрішніх систем забезпечення якості. Окреслено вплив воєнного стану, демографічних змін і ресурсних обмежень на функціювання закладів, а також проаналізовано ризики, пов’язані з оптимізацією мережі, кадровими втратами та уніфікацією змісту підготовки. Обґрунтовано потребу розвитку партнерських моделей взаємодії з роботодавцями й територіальними громадами, посилення професійного розвитку педагогічних працівників і формування цифрової компетентності як чинника підвищення конкурентоспроможності закладів. Зроблено висновок, що ефективна трансформація педагогічних коледжів потребує системного оновлення змісту освіти, стратегічного управління ризиками та збереження регіональної доступності підготовки педагогічних кадрів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричним оцінюванням результативності дуальної та гібридної моделей навчання й прогнозуванням розвитку мережі педагогічних коледжів в умовах демографічних змін.Дата надходження статті: 10.11.2025 р.Прийнято до публікації: 05.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.