КОМУНІКАЦІЯ ЯК КЛЮЧОВА SOFT SKILL У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГА - Навроцька М.М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено ґрунтовний теоретичний аналіз комунікації як ключової soft skill у професійній діяльності педагога в умовах сучасних освітніх трансформацій. Актуальність дослідження зумовлена процесами цифровізації освіти, упровадженням дистанційного та змішаного навчання, посиленням соціальних і психологічних проблем, а також зростанням потреби в емоційно безпечному та партнерському освітньому середовищі. Обґрунтовано, що комунікативна компетентність педагога визначає не лише результативність навчання, а й якість взаємодії з усіма суб’єктами освітнього процесу – учнями, батьками, колегами та адміністрацією закладу освіти.Розкрито сутність професійно-педагогічної комунікації як багатовимірного процесу, що поєднує комунікативні та інтерактивні компоненти, вербальні й невербальні засоби взаємодії, а також репродуктивні й продуктивні форми спілкування. Проаналізовано наукові підходи до визначення функцій педагогічного спілкування, зокрема інформаційної, регулятивної, пізнавальної та емоційно-підтримувальної, і доведено їхню визначальну роль у формуванні позитивного психологічного клімату та навчальної мотивації здобувачів освіти.Особливу увагу приділено стилю педагогічного спілкування як чиннику ефективності професійної діяльності вчителя, його впливу на міжособистісні відносини, емоційне самопочуття учасників освітнього процесу та результативність навчальної діяльності. Схарактеризовано провідні комунікативні вміння педагога, серед яких соціальна перцепція, емпатія, толерантність, самопрезентація, культура й техніка мовлення, здатність до рефлексії та гнучкого добору комунікативних стратегій.Акцентовано значення мовленнєвої культури й виразності мовлення вчителя як інструментів педагогічного впливу, що забезпечують утримання уваги аудиторії, виокремлення смислових акцентів і виявлення особистісного ставлення до навчального матеріалу. Доведено, що комунікація є інтегративною soft skill, яка поєднує когнітивний, емоційний і поведінковий компоненти професійної компетентності педагога та забезпечує успішну реалізацію освітнього процесу. Обґрунтовано доцільність цілеспрямованого розвитку комунікативних умінь як одного з пріоритетних напрямків професійного зростання педагога в умовах сучасних освітніх викликів.Дата надходження статті: 17.11.2025 р.Прийнято до публікації: 09.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.