ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ КІНЕМАТИЧНОЇ СТРУКТУРИ БІГОВОГО КРОКУ СТУДЕНТІВ У ПРОЦЕСІ ЗАНЯТЬ ЛЕГКОЮ АТЛЕТИКОЮ - Маріонда І. І.; Кевпанич В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті розкрито проблему вдосконалення технічної підготовленості здобувачів вищої освіти в умовах сучасної трансформації навчального процесу. Актуальність дослідження зумовлена феноменом кінематичної неграмотності студентської молоді, що виявляється в хаотичній структурі бігових рухів, низькій енергоефективності локомоцій та підвищеному ризику травматизації опорно-рухового апарату. Теоретично обґрунтовано, що технічні параметри бігу не є статичними та піддаються корекції через цілеспрямований педагогічний вплив. Установлено, що ключовим індикатором якості навчання є економічність бігу, яка досягається через мінімізацію вертикальних коливань центру мас та оптимізацію часу контакту з опорою. Авторами диференційовано біомеханічну специфіку спеціальних бігових вправ: визначено високу кінематичну подібність вправи «біг з високим підніманням стегна» до фази підйому стегна у спринті та потребу суворого дозування вправи «B» через ризик формування гальмівного імпульсу. Наукова новизна полягає у визначенні комплексу педагогічних умов, що забезпечують перехід від механічного виконання вправ до свідомого управління параметрами руху. Запропоновано триетапний алгоритм вправляння, що синтезує статико-динамічний режим, етап візуалізації за допомогою відеоаналізу та етап інтеграції технічної навички в цілісний біг через «набігання». Доведено, що впровадження інструментального зворотного зв’язку та когнітивного контролю дозволяє трансформувати біг студента в біомеханічнообґрунтовану модель, забезпечуючи здоров’язбережувальний ефект та профілактику патологічного зносу суглобів нижніх кінцівок.Дата надходження статті: 17.11.2025 р.Прийнято до публікації: 05.12.2025 р.Опубліковано: 16.01.2026 р.